«ЛІКБЕЗ. ІСТОРИЧНИЙ ФРОНТ» та «КНИЖКОВА НАВАЛА». ДУНАЙСЬКА СЕСІЯ

Працівники бібліотеки ІДГУ зустрілися з представниками громадського проекта «Likбез. Історичний фронт» та групою «Інформаційний спротив», які проводять спільну акцію «Книжкова навала».

Метою проекту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни та передача у Східні та Південні області України науково-популярної та історичної літератури за для розвіювання міфів та адекватного сприйняття як історії, так і сьогодення. Проект виник у 2014 році, як відповідь на виклик війні на Сході.
«ЛІКБЕЗ. Історичний фронт» – це повністю громадська ініціатива. Над ним працює близько 20 істориків з Інституту історії України НАНУ, Українського інституту національної пам’яті, Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Наукового гуманітарного товариства, Інституту української археографії, Всесвітньої асоціації україністів.

До ІДГУ завітали: народний депутат Дмитро Тимчук (група «Інформаційний спротив»), історик Кирило Галушко (координатор проекту «Лікбез. Історичний фронт», член Громадської ради при Президентові України з питань національної єдності), доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Борис Черкас та історик, член групи «Інформаційний спротив», Олексій Копитько.

На початку зустрічі історики коротко розказали про головну працю проекту – 10-томник «Історії без цензури». Це видання анонсоване для широкого загалу, написане доступною мовою про популярні питання. «Ми викладаємо основні міфи або стереотипи і даємо відповідь, засновану на фактах і документах. Наш читач може сам робити з цього висновки і використовувати отриману інформацію так, як йому заманеться. Наше завдання – не нав’язати якусь ідею, а надати інформацію», – зауважив Олексій Копитько.

Дмитро Тимчук розповів учасникам зустрічі про історію сьогодення: «Безліч різних міфів пустили глибокі корені в суспільній свідомості, і ми вважаємо своїм обов’язком розповідати про факти, проводити руйнування міфів, щоб завадити використовувати історію в політичних цілях, спрямованих проти нашої держави».

В рамках зустрічі голова проекту кандидат історичний наук, член Громадської ради при Президентові України Кирило Глушко поділився інформацією та проанонсував деякі книги: «Одеська область отримала 60 комплектів літератури в рамках просвітницької акції “Книжкова навалу”. Книги вже знаходяться в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Грушевського і незабаром будуть передані в міські і районні бібліотеки. У комплект входять:10 томів серії “Історія без цензури” (Видавництво “Клуб сімейного дозвілля”, 2016-2017 рр.), монументальний десятитомник «Історія без цензури» від проекту «Likбез. Історичний фронт». Перші три томи тематично стосуються найголовніших проблем вітчизняної історії: походження України, а решта сім в хронологічному порядку описують минуле нашої країни з найдавніших часів до кінця Другої світової. Книги написані легко і доступні кожному.Книга “Війна і міф. Невідома Друга світова” (Видавництво “Клуб сімейного дозвілля”, 2016) – 50 коротких спростувань найголовніших російських і деяких українських маніпуляцій на тему Другої світової війни: від «Шухевич був нагороджений Залізним хрестом» до «нацисти ешелонами вивозили український чорнозем», від «Матчу смерті» до «всі кримські татари – зрадники». Книга “Вторгнення в Україну: хроніка російської агресії” (українською та російською мовами) (Видавництво “БрайтБукс”, в 2016 р) присвячена не стільки історії, скільки навколишньої дійсності».

Наприкінці зустрічі, доктор історичних наук Інституту історії України НАН України, Борис Черкас, провів лекцію, в якої розповів учасникам про «Південь України доби Великого князівства Литовського та Золотої Орди. 14-15 ст». Розповідь присвячена маловідомим та суперечливим подіям XIII – XIV ст. в історії України – т.зв. “золотоординській добі”, драматичним подіям крізь призму золотоординської політичної історії доби, що розпочалася із завоювання України Монгольською імперією, а закінчилася видачею ханом Токтамишем ярлика на управління українськими землями великому литовському князю Вітовту.
На останок команда істориків подарувала книги бібліотеці ІДГУ та відповіла на питання аудиторії. Зустріч пройшла у доволі затишній атмосфері, рівень професіоналізму був відчутий кожному.