Участь у Всеукраїнському вебінарі «Упровадження універсальної десяткової класифікації в практику роботи освітянських бібліотек»

Працівники бібліотеки ІДГУ взяли участь у Всеукраїнському вебінарі «Упровадження універсальної десяткової класифікації в практику роботи освітянських бібліотек», який відбувся 25 квітня.

У зв’язку з тим, що набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації» бібліотеки України стикнулися з необхідністю міняти традиції класифікування своїх документів. На допомогу їм прийшла Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О.Сухомлинського спільно з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» за сприяння Microsoft, працівники якої вже вдруге виступають модераторами Всеукраїнського вебінару.

Впродовж вебінару розглядалися такі питання:

  • – науково-методичне забезпечення упровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи освітянських бібліотек;
  • – загальна та спеціальна методика систематизування за УДК – особливості застосування в освітянських бібліотеках;
  • – організація фондів і систематичних каталогів освітянських бібліотек за таблицями УДК;
  • – досвід роботи бібліотек закладів освіти з упровадження УДК.

Про місце шкільної бібліотеки в сучасному освітньому просторі розповіла Ірина Хемчан, завідувач відділу науково-методичного забезпечення діяльності мережі освітянських бібліотек державної науково-педагогічної бібліотеки України ім.В.О.Сухомлинського.

Про науково-методичне упровадження УДК в практику роботи бібліотек закладів загальної середньої та професійно-технічної освіти повідомила завідувач відділу комплектування та наукового опрацювання документів державної науково-педагогічної бібліотеки ім.В.О.Сухомлинського Ірина Лобановська.

Працівники Національної бібліотеки України для дітей Сніжана Кисельова і Наталія Невмержицька розповіли про нові підходи до систематизації та обслуговування у світі упровадження УДК в їх бібліотеці.

Про кроки до впровадження УДК в шкільній бібліотеці розповіла Лариса Березюк, завідувач шкільного бібліотечно-інформаційного центру спеціалізованої школи І- ІІІ ступенів № 277 Деснянського району міста Києва.

Досвідом упровадження УДК у своїх бібліотеках поділилися: Ганна Макарова, Світлана Науменко, Ірина Рудник (працівники Наукової бібліотеки Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Тараса Шевченка), Наталя Коваль (завідувач бібліотеки ВП «ФМ КНУКіМ») та Сніжана Гузенко (наукова бібліотека Київського університету імені Бориса Грінченка).

Щиро дякуємо за змістовний вебінар. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.