Презентація книги «Бессарабія. Кулінарна мандрівка»

Працівники бібліотеки ІДГУ відвідали презентацію книги Лариси Тітікало «Бессарабія. Кулінарна мандрівка», яка відбулася в Ізмаїльській картинній галереї.

«Бессарабія. Кулінарна мандрівка» – це розкішне повнокольорове видання в твердій палітурці з величезною кількістю колоритних фотографій, на яких обличчя трудівників полів, садів і виноградників, приголомшлива природа і, безумовно, різноманітні страви місцевої кухні.

Автор характеризує свій проект як соціальний, а його метою називає прагнення привернути увагу до нерозкритого туристичного потенціалу Бессарабії та автентичних кулінарних традицій жителів цього краю.

«Подорожі – єдина стаття витрат, яка робить нас багатшими. А смачні подорожі – багатими подвійно», – так починає свою книгу Лариса Тітікало. Далі вона запрошує здійснити подорож від самого відомого в Києві Бессарабського ринку до просторів самої Бессарабії.

Один із розділів книги присвячений розповіді про міста Південної Бессарабії – Білгород-Дністровський, Татарбунари, Ізмаїл, Болград, Рені, Кілія та Вилкове.

Своєрідною візитівкою нашого краю можуть стати спеціально виділені автор його кулінарні маркери. Такі як томати, болгарський перець, бринза та інші, що давно вже стали символами Бессарабії.

Найпочесніше місце у виданні відведено рецептам блюд бессарабской кухні. Автор підкреслює – це не рецепти з розумних кулінарних книг або ресторанів високої кухні, а ті, якими з нею поділилися прості люди. Такі рецепти, наприклад, як соус по-болгарськи, гостра намазка з гарбуза та бринзи або баранина по-гагаузьки.

Автор зазначає, що книга є плодом праці цілої команди людей, що допомагали їй писати якісь розділи книги, робили унікальні фотографії, диктували оригінальні рецепти, займалися дизайном.

Відвідувачі презентації мали змогу поласувати деякими блюдами, про які йдеться в книзі (козячу бринзу, каварму, меліну, бессарабське вино).

Наприкінці заходу працівники бібліотеки ІДГУ отримали екземпляр книги з підписом автора.

Довідка про автора
• має дві вищі освіти («українська філологія та історія», ІДГУ; «менеджер з маркетингу», Києво-Могилянська академія);
• проходила стажування в Торонто (Канада), 1990-рр.;
• підвищувала кваліфікацію в Угорщині та Австрії (2000-х рр.).
На даний час:
• співвласник торгового дому «Кохавинка» (Кохавинська целюлозно-паперова фабрика з виробництва паперу з екологічно чистої сировини, м. Київ);
• власниця гостьового подвір’я в с. Приморське «Куба-далеко», що складається з міні-готелю, будинку-музею старообрядницького побуту, бринзарні та домашнього тваринницького господарства в традиціях європейського зеленого туризму;
• на волонтерських засадах лідер некомерційної організації «Слоуфуд – Україна» – рух, який протистоїть системі швидкого харчування (фаст-фуд);
• лідер конвівіума «Слоуфуд Бессарабія».  Структура «Слоуфуд» децентралізована: кожна клітинка, або «конвівіум», очолюється керівником, який відповідає за підтримку місцевих фермерів, дрібних виробників і кулінарних традицій за допомогою регіональних заходів, зборів та фермерських ярмарків.
• власниця Pug Life Cafe («Життя мопса») в м. Бровари Київської області, орієнтованого на гостей з собаками і пропонує широкий асортимент екологічно чистої їжі. В меню – салат з бессарабською бринзою, який увійшов до всесвітнього каталогу «Ковчег смаку». Благодійні акції закладу спрямовані на фінансову підтримку притулків для тварин.

Тітікало Л. Бессарабія. Кулінарна мандрівка. – К. : Паблиш Про, 2017. – 184 с.

Анотація:

Книжка, яку Ви тримаєте в руках, – це кулінарна мандрівка на південь України, до мальовничої Бессарабії. До Вашої уваги невеличкий екскурс з історії краю і путівник містами Ізмаїл, Рені, Кілія, Вилкове, Болград, Білгород-Дністровський… На Вас чекає знайомство з представниками різних національностей, їхніми сімейними традиціями і кухнею. Усі рецепти та назви страв записані з їхніх слів і продегустовані автором. А безліч світлин заохотять Вас не тільки спробувати приготувати бессарабські смаколики, але й вирушити назустріч справжнім кулінарним пригодам шляхами України. Смачного!