Фотовиставка «Донбас після бойових дій»

Бібліотекарі ІДГУ відвідали фотовиставку «Донбас після бойових дій» відомого українського поета, режисера і педагога Євгенія Веги яку представив Михайло Коновалов.

12 квітня 2014 року відбулося захоплення Слов’янського міськвідділу міліції. На тлі тогочасних подій у Донецьку, Луганську, де тоді сепаратисти захоплювали будівлі обласних державних адміністрацій та інших держструктур, ніхто не міг припустити, що ця подія слугуватиме початком активних бойових дій на Донбасі. На великих фото розміром 30х40 см представлені зафіксовані факти військових дій. Посічені осколками металеві літери з назвою міста Слов’янськ, зруйновані будинки мирних жителів, понівечені школи, лікарні, згорілі яблуні, мінні поля в с. Крива Лука свідчать про наслідки бойових дій у Слов’янському та Лиманському районах. На фото, знятих під час бойових дій авторами виставки Євгеном Вегою і Михайлом Коноваловим, зафіксована димова завіса місця аварії вертольота Мі-8 біля гори Карачун, в якому загинув генерал-майора Сергій Кульчицький. Під фотофактами зруйнованих будинків, шкіл, магазинів, перехресть, доріг, мостів, розташовані фото, що показують відродження виставляння і цих же об’єктів у Слов’янську та Лиманському районі Донецької області. А завершує виставку фото, що вселяє оптимізм, — відновлений міст через річку Сухий Торець на трасі Харків-Ростов у селі Семенівка, яке найбільше постраждало від обстрілів.

Присутні задавали питання: «Що змінилося у Слов’янську після трьох років звільнення? Чому не протистояли окупантам?». Усі отримали відповіді, але висновки кожен зробить сам… Фотовиставка — це спроба показати, що війна — це біль та страждання.

Фінансову допомогу в створенні фотовиставки «Донбас після бойових дій» надано Програмою національних обмінів, що фінансується Європейським Союзом і Національним фондом на підтримку демократії, а також Ізмаїльським державним гуманітарним університетом, на базі якого розташувалася фото-виставка.