Енциклопедичний словник «Вони змінили історію»

Вони змінили історію

Полиці бібліотеки ІДГУ поповнилися унікальним виданням – енциклопедичним словником «Вони змінили історію (125 вихідців із Південної Бесарабії)».

Книга побачила світ у рамках реалізації Міжнародного дослідницького проекту «Україна та Молдова: спільна історична пам’ять, уроки та перспективи».

У підготовці цього унікального видання взяли участь понад 40 істориків, краєзнавців, філологів з України, Болгарії та Молдови. Впродовж двох років дослідники збирали матеріали в архівах, бібліотеках та музеях Ізмаїлу, Одеси та Кішинєва.

Це унікальне видання презентує інформацію про 125 (!) вихідців з Південної Бессарабії, чиї імена увійшли в історію світової цивілізації XIX-ХХ століть. Перший маршал Румунії Олександр Авереску, народна артистка СРСР Марія Бієшу, видатний американський фізик Шулим Коган, «батько» болгарської кавалерії генерал Іван Колєв, російський астроном Іван Кортацці, маршал Радянського Союзу, нарком оборони Семен Тимошенко, композитор Гавриїл Музиченко та багато інших історичних постатей.

Презентація видання відбулася в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті (Детальніше). Лілія Циганенко, проректор з наукової роботи ІДГУ, керівник проекту з української сторони, подарувала 3 примірники книги бібліотеці університету.


Вони змінили історію (125 вихідців із Південної Бесарабії). Енциклопедичний словник.  Наукове видання виконане в рамках реалізації міждержавного науково-дослідного проекту “Україна-Молдова: спільна історична пам’ять, уроки та перспективи” // Під ред.: Л. Циганенко, С. Мустяце. – Ізмаїл – Кишинеу, 2019. – 280 с.

Анотація

У виданні на підставі архівних документів, довідкової літератури, відкритих ресурсів Інтернету представлено інформацію щодо відомих особистостей (учених, політиків, військових, громадських діячів, представників культури та мистецтва тощо), які народилися в Південній Бессарабії та здійснили значний вплив на історичний розвиток своїх держав, регіонів і континентів. У роботі над виданням взяли участь учені та краєзнавці України, Молдови, Болгарії. Книга розрахована на вчених, викладачів і студентів закладів освіти, учителів та учнів загальноосвітніх шкіл, краєзнавців, всіх, кого цікавить історія своєї малої Батьківщини