Дари від викладачів Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України

Пазоліні П.П. Нафта : роман / П.П.Пазоліні; пер. з іт. Ю.В.Григоренко; худож.-оформлювач Ю.Ю.Романіка. – Харків: Фоліо, 2014. – 700 с.

  П’єр Паоло Пазоліні (1922-1975) – Відомий італійський письменник і режисер, що полюбляв експериментувати у своїй творчості: він писав вірші, романи, сценарії до театральних постановок, нариси й кіносценарії.

“Я розпочав писати книгу, яка буде моєю справою протягом років, може, до кінця життя. Не хочу про неї розповідати… досить сказати, що це щось штибу “підсумку” всього, що я пізнав, усіх моїх спогадів”. Так Пазоліні описав свій останній роман, якому судилося лишитися незавершеним через несподівану й трагічну смерть автора. “Нафта”, розпочата на початку шістдесятих, у часи світової нафтової кризи, робота над якою тривала аж до самої смерті письменника у листопаді 1975 року, – це великий уривок того, що мало стати романом-monstruum, обсягом приблизно дві тисячі сторінок. Це відчайдушне дослідження людської природи, вивчення таємниць сексуальності й усе це – на тлі розколу розквітлої Італії з її зухвалою економічною політикою та таємними змовами у владі.

Михайло Старицький : Постать і творчість : Збірник праць всеукраїнської наукової конференції; Черкаси, 12 – 13 трав., 2004 р./ Редкол.: Поліщук В.Т. (відп. ред.) та ін. – Черкаси: Брама, видавець Вовчок О.Ю., 2004. – 384 с.

У збірнику вміщені дослідження учасників Всеукраїнської наукової конференції, проведеної в Черкаському національному університеті ім.Б.Хмельницького з нагоди 100-річчя від часу смерті Михайла Петровича Старицького (1840-1904). Розглядаються різні аспекти багатогранної творчої спадщини письменника-класика, а також творчість членів його родини – Людмили Старицької-Черняхівської, Оксани та Івана Стещенків.

Видання адресується науковцям, учителям, студентам, широкому читацькому загалові.