Використання інноваційних форм роботи бібліотеки для ефективного забезпечення інформаційного супроводу навчально-виховного процесу

16 березня в Ізмаїльській картинній галереї відбувся семінар «Використання інноваційних форм роботи бібліотеки для ефективного забезпечення інформаційного супроводу навчально-виховного процесу».

Ініціаторами проведення семінару виступили: державна науково-педагогічна бібліотека ім. В.О. Сухомлинського, відділ освіти Ізмаїльської РДА Одеської області, спеціалізована загальноосвітня школа №1 І-ІІ ступеня ім. О.В. Суворова з поглибленим вивченням англійської мови, Ізмаїльський державний гуманітарний університет, обласний центр естетичного виховання, та Ізмаїльська картинна галерея.

Мета семінару: показати переваги нової моделі шкільної бібліотеки, продемонструвати на прикладах із досвіду роботи бібліотечно-інформаційного центру як завдяки інтеграційним процесам, упровадженню інновацій, використанню медіаосвітніх технологій змінюється якість роботи шкільної бібліотеки, відкриваються можливості для її розвитку.

Тематичні напрями роботи:

  • особливості функціонування шкільної бібліотеки нової моделі в загальноосвітньому навчальному закладі;
  • соціалізація обдарованих учнів із застосуванням бібліотечно-інформаційних ресурсів;
  • Internet як ресурс організації роботи з обдарованими старшокласниками;
  • роль бібліотечно-інформаційного центру в забезпеченні інформаційної підтримки навчально-виховного процесу в школі;
  • можливості бібліотеки у використанні інноваційних медіаосвітніх проектів;
  • нові грані роботи бібліотеки як культурно-просвітницького центру школи.

Одним з ініціаторів заходу виступила доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури ІДГУ Шевчук Тетяна Станіславівна. Її доповідь «Інноваційні підходи до вивчення літератури рідного краю для учнів спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови» викликала неабияку цікавість у присутніх.

На захід були запрошені представники бібліотеки ІДГУ.

Завідувач бібліотеки С.В. Щетиніна розповіла про діяльність бібліотеки Ізмаїльського державного гуманітарного університету в умовах інноваційних змін. Це впровадження нових технологій, опанування нових методів роботи, формування нових інформаційних ресурсів тощо.

Цифрові бібліотеки сьогодні стають все більш затребуваними в навчальних закладах. АБІС Koha – вільна автоматизована бібліотечна інформаційна система. Створена на основі бібліотечних стандартів, вона підтримує традиційні бібліотечні технологічні процеси, такі як: книговидача та керування читачами, контроль надходжень до фонду бібліотеки (зі списками видавництв і конверсією валют), каталогізація, система підтримки періодики. Для бібліотеки ІДГУ впровадження АБІС Коха є інновацією, що допоможе підвищити ефективність роботи працівників та збагатить бібліотечні інформаційні ресурси. Про це, а також про складнощі та успіхи, з якими стикається бібліотека при впровадженні цього програмного забезпечення, розповіла провідний спеціаліст бібліотеки О.В. Гармаш.

Огляд сучасних наукових підходів до класифікації наукової інформації представила бібліотекар О.В. Колеснікова. Вона розповіла про вітчизняний і зарубіжний досвід побудови наукової інфраструктури, підкреслила, що єдиним шляхом для забезпечення вільного доступу до наукової інформації є інституційний репозиторій. Електронний архів Ізмаїльського державного гуманітарного університету створений з метою забезпечення вільного доступу до освітніх матеріалів та результатів наукових досліджень, підвищення рівня цитування публікацій науковців університету.

Сучасні бібліотеки – це не тільки сховища паперових документів, а й власники змішаних – традиційних і нових електронних ресурсів. Бібліотека нового типу – це віртуальна бібліотека. Щоб знайти свого читача, бібліотека ІДГУ плідно працює в мережі Інтернет. Запропоновано віртуальні послуги (віртуальна довідка, надання індексу УДК, електронна доставка документів), постійно оновлюються колекції корисних лінків (політематичні ресурси, он-лайн періодика, бібліотеки в мережі Інтернет тощо). Також бібліотека освітлює свою діяльність в соціальних мережах та на каналі youtube – зазначила бібліотекар Є.О.Усачева.

Наприкінці учасники семінару обговорювали як змінюється якість роботи сучасної шкільної та університетської бібліотек, які можливості відкриваються для її подальшого розвитку.