Українсько-німецький рік мов 2017/2018

Сьогодні німецька мова є другою за обсягом вивчення в українських школах після англійської мови, а 52% школярів вибирають її для вивчення як другу іноземну. Німецька – перша найпоширеніша мова в Європіі та друга за популярністю іноземна в Україні. Більшість найвідоміших інноваційних компаній розташована саме в Німеччині. Навіть прогресивні японці зосереджуються на німецькій – її вивчають 68% студентів у Японії. Тож варто детальніше розглянути та пізнати цю мову.

У 2017 Німеччина та Україна відзначили 25 років установлення дипломатичних відносин. Міністри закордонних справ обох країн прийняли рішення про проведення Українсько-німецького року мов для зміцнення й розбудови взаєморозуміння та дружби, а також співпраці між двома країнами в культурно-освітній сфері. Організаторами Українсько-німецького року мов 2017/2018 стали Міністерство закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини, Посольство Німеччини в Україні та Goethe-Institut в Україні (координація проекту) за домовленістю з Міністерством освіти і науки та Міністерством закордонних справ України.

Починаючи з літа 2017 та до літа 2018 протягом Українсько-німецького року мов були заплановані численні заходи по всій Україні, серед яких музичне турне та ряд читань з авторами, літні табори для школярів, різні спеціалізовані симпозіуми, заходи з підвищення кваліфікації вчителів, молодіжні проекти обміну, виставки і вручення нагород видатним перекладачам, учням, учителям і видавництвам. У Німеччині передбачена різностороння програма заходів, присвячених українській мові.

Урочисте відкриття Українсько-німецького року відбулося в рамках проведення спільного Фестивалю мови та культури Open-Air (під відкритим небом) у вересні 2017 року в центрі Києва. В умовах яскравого ландшафту мови та літератури діти, підлітки та дорослі мали можливість зануритися в німецьку мову в трьох вимірах: «Вивчення, читання, відкриття», а також пізнати її в різних аспектах. Кульмінацією програми стали концерти німецьких та українських гуртів, поетичний слем і брейк-данс. Окрім того, пропонуювалися Дитячий університет, авторські читання, театральні вистави, конкурси, книжковий ринок та інформаційні стенди німецьких організацій і підприємств.

Спільний Рік мов завершиться влітку 2018 року проведенням міжнародного Освітнього конгрессу щодо перспектив школи, університету і приватної освіти в майбутньому. Протягом всього навчального року 2017/2018 мова та література стануть платформами для передачі сучасної культури, освітніх стандартів та європейських цінностей.

Метою Українсько-німецького року мов є поглиблення існуючої співпраці між установами освіти й культури обох країн та започаткування нових довгострокових партнерських стосунків і проектів. Програмні заходи спрямовані на широку аудиторію. Програма Українсько-німецького року мов включає три основних тематичні напрями:

  1. Німецька мова відкриває перспективи для молодого покоління: завдяки німецькій мові молоді українці отримують підтримку в їхньому професійному розвитку і перед ними відкриваються кар’єрні перспективи. Вона є ключовим елементом культурної освіти.
  2. Знайти спільну мову для вшанування пам’яті та вираження власної громадянської відповідальності: історично-критична пам’ять та активна участь громадянського суспільства є ключовими елементами досягнення стабільності та посилення України, що підтримуються за допомогою дискурсу та проектів обміну між двома країнами. Ми хочемо підтримати пам’ять, яка допускає багато аспектів та підходів, підкреслює особисту відповідальність і, таким чином, спонукає громадянське суспільство до активної участі з почуттям особистої відповідальності.
  3. Українсько-німецький літературний діалог: наші точки дотику в Європі: підтримка перекладів та літературні зустрічі є тими платформами, завдяки яким стає зрозумілою суть спільного мирного проекту європейської інтеграції і за допомогою яких можна вести діалог про цінності в Європі, що нас об’єднують .

Одночасно спільний Рік мов повинен цілеспрямовано сприяти посиленню позицій української мови в Німеччині.

З нагоди Українсько-німецького року мов бібліотекою ІДГУ  підготовлено бібліографічний огляд літератури, яка висвітлює мовознавчий, культурний, історичний аспекти вивчення німецької мови в нашому навчальному закладі.  Захід відбувся 19 березня в фойє університету.

Список літератури